Scholieren Peelland componeren voor tuincarillon museum Asten

Samenwerkingsproject school, bedrijf en museum

Bijna dertig derdeklassers van het Deurnese Peellandcollege die muziek in hun pakket hebben, beleefden maandag 5 februari een aardige primeur in Museum Klok & Peel in Asten. Zij konden daar voor het eerst hun nieuwe zelf gecomponeerde en gearrangeerde muziekstukjes beluisteren op het tuincarillon.

Die composities, steeds van een halve minuut, worden dit jaar tijdens openingsuren van het museum steeds drie minuten voor het hele uur bij afwisselende toerbeurt automatisch afgespeeld op dat klokkenspel. Bij het ‘openingsconcert’ trakteerden de muziekleerlingen elkaar op kleine applausjes. In het museum kregen ze een gratis korte rondleiding en een verfrissing aangeboden. Coördinerend docente Lineke Theeuwes: “Leuk, deze ontvangst. Veel van onze leerlingen waren nog niet eerder in het museum in Asten.”

Theeuwes coördineerde het muziekproject in samenwerking met Bert Augustus, oud-campanoloog bij Royal Eijsbouts, die de muziek op de klokcomputer zette, en conservator Klok Rainer Schütte van het Astense museum. Theeuwes hakte al eerder met dit bijltje. Zij liet muziekleerlingen ook al eens muziekjes componeren het carillon van het gemeentehuis in Deurne. Voor de leerlingen is het heel motiverend om muziek te componeren die een praktische toepassing krijgt.

Binnen niet al te lange tijd komt er ook een drietal 6vwo-scholieren van het Peellandcollege naar Museum Klok & Peel om daar in het kader van een ander muziekproject op ambachtelijke wijze de grote trommel van het torenuurwerk van Hattem te versteken. Beide muziekprojecten illustreren dat onderwijs, bedrijfsleven en museum samen een positieve bijdrage kunnen leveren aan de culturele vorming in de regio.

Een deel van de groep muziekleerlingen van het Peelland College met de coördinatoren van het carillonproject in de tuin van Museum Klok & Peel.