Magister  |  Webmail  |  Office 365  |  Google G Suite  |  Cool  |  Printportaal       
Alfrinkcollege - ICT - De Chromebook

De Chromebook


Voordelen
• De chromebook is de combinatie van een Ipad en laptop:
- SSD-schijf zorgt ervoor dat opstarten meteen gebeurt;
- door Google besturingssysteem: geen problemen met virussen;
- gewicht is minimaal (1,3 kg);
- een goed toetsenbord, leerlingen moeten documenten, presentaties enz. maken;
- leerlingen werken in de cloud: al het gemaakte materiaal op elke computer bereikbaar met wifi.
• Er wordt o.a. gewerkt met apps en dat sluit goed aan bij hun gebruik van de smartphone.
• Voor het onderwijs heeft de leerling, zeker in de onderbouw, genoeg aan een betaalbare chromebook. En dat is het laatste grote voordeel van een chromebook, de betaalbaarheid.

Klik hier voor de handleiding 'printen vanaf de chromebook'.

Kosten
The Rent Company is onze leverancier van de chromebooks. De inrichting van de Google-omgeving gebeurt door Cloudwise. Samen met onze twee partners kunnen we dit schooljaar de chromebook leveren voor € 445,-  op basis van een 4-jarige verzekering. €410, op basis van een 3 jarige verzekering. Dit is inclusief de apps voor het onderwijs, een beschermhoes, service (garantie op onderdelen en vervangende apparatuur bij reparatie). Via de school krijgen alle leerlingen een Office 365 licentie (Word, Excel, Powerpoint, cloudopslag) gratis met daarbij zelfs enkele licenties om thuis te downloaden op laptop of desktop. De aanschaf van de chromebook is vrijwillig.
Ouders kunnen de laptop meteen kopen of via een maandelijkse betaling over drie of vier jaren spreiden.
Ouders die principiële, pragmatische of financiële problemen hebben met de aanschaf van een chromebook kunnen hun dochter of zoon gewoon aanmelden. De school zoekt samen met de ouder(s) naar een oplossing, waarbij het gebruik van een chromebook op school wordt gegarandeerd. We vragen deze ouders om voorafgaande aan het aannamegesprek contact op te nemen met de kerngroepleider.

Spelregels
We zijn van mening dat we leerlingen samen en in overleg met de ouders moeten opvoeden in een goed gebruik van de computer. Niet alleen met het apparaat, maar vooral hoe je om moet gaan met internet, facebook, je privacy, het aantal uren computergebruik per dag, enz. Daarvoor zijn spelregels nodig, op school en thuis. De leerling ondertekent een verklaring waarin die spelregels zijn opgenomen.
Door eigen ervaringen en berichten van andere scholen moeten wij het gebruik van een andere laptop afraden. Maar als u wilt dat uw dochter of zoon gebruik maakt van een eigen, ander type laptop, dan vragen wij u met ons contact op te nemen, voordat u het aannamegesprek heeft.

Dyslexie
Leerlingen met een dyslexieverklaring die op de basisschool met Kurzweil hebben gewerkt, krijgen van de school voor € 25,- per jaar een licentie van Tekst Aid met de beschikbare digitale boeken. Dit is een vergelijkbaar (weliswaar beperkter, maar goed) tekst-naar-spraak programma. Uiteraard krijgen ze uitleg over de werking van het programma. Dit programma werkt prima op de Chromebook. Als de leerling werkt met een eigen, gekochte, licentie van Kurzweil kan dat alleen op een Windows-laptop. Kurzweil werkt niet op de Chromebook. Ook hierover kunt u informatie vragen aan de kerngroepleider.